Možná že mě za to kolegové ekonomové nepochválí, ale pracuji s fakty. Máme úrokové sazby na nule. Fed stimuluje ekonomiku nepředstavitelným množstvím peněz a nyní, když americká ekonomika roste +2% YoY, tak se začíná uvažovat o zvyšování úrokových sazeb. A tady pozor!

V roce 2000 splaskla "internetová bublina" ne kvůli burze, ale kvůli Fedu. Ten začal nepřiměřeně zvyšovat úrokové sazby, což byla obrovská chyba a ta se mimo jiné podepsala na trhu malých a středních podniků, které začaly krachovat (např. internetové start-upy).

Na základě zvyšování sazeb se zpomalila ekonomika, resp. klesl růst HDP...

... a propadly se i ceny akcií a dluhopisů, což totálně zastavilo likviditu na bankovním trhu. Jednalo se ale spíše o střednědobý jev.

Nyní je ale situace jiná. Stačí se podívat na monetární bázi M2 a Balance Sheet Fedu.

Pokud Fed začne zvedat úrokové sazby, tak se připravme na opravdovou RECESI. Nehledejme ale precedent v daleké minulosti, jako se o to snaží všichni. Studium velké deprese 1929 nám nepomůže. Systém se změnil a nejblíže je tomu rok 2000.

Zvyšování sazeb může být skutečně Achillova pata současného bankovního systému, resp. současného kapitalismu. Bankovní sektor a trh není připraven a připraven nebude dalších 5 let. Americká ekonomika může meziročně propadnout i výrazně a znovunastartování ekonomického růstu pak bude de facto nemožné. Doufejme tedy, že si toto Fed uvědomuje. Pokud ne, tak bychom s tím měli počítat MY.