Kofola již delší dobu laškuje se vstupem na pražskou burzu. Přesunem svého sídla do České republiky je tomu nyní blíž. Není ale jasné, jak by případná emise vypadala. Akcie Kofoly se nyní obchodují na varšavské burze a ve hře je tím pádem několik variant (duální listing, převod akcií do Prahy, navýšení kapitálu...) Myslím si, že na položení otázky, jak bude emise vypadat, je ale stále ještě brzy.

Akcií se na Praze dočkat nemusíme

Kofola by byla určitě vítanou emisí a milovaným titulem českých retailových investorů. Svojí velikostí by i pravděpodobně oživila obchodování. Po nevydařeném IPO Slovak Telekomu by pak pražská burza konečně dostala alespoň malou injekci likvidity.

Přehled společností obchodovaných na pražské burze dle tržní kapitalizace, zdroj: www.pse.cz, Colosseum, a.s.

* jedná se o odhad

Co může vše zkomplikovat?

Polský privátní fond Enterprise Investors plánuje z firmy exitovat a tudíž je ve hře pravděpodobně celých 43,13% Kofoly. Dost lákavý podíl pro nového investora. Aktuální nízké úrokové sazby a přebytek peněz na trhu jsou pádné argumenty k obavám. Investiční fondy jsou dnes ochotné za účelem "efektivního zaparkování peněz" mnohdy pracovat s přemrštěnými valuačními modely a přípravný tým IPO pak střídají draví "překupníci" z oddělení M&A.

Akcionářská struktura Kofoly, zdroj: www.kofola.pl

Politika centrálních bank tak, zdá se, zabíjí menší burzovní trhy, jako je ten český. To v kombinaci s celkově nízkým počtem potenciálních nových emisí a neukázněností českých emitentů (AAA, NWR, KITD, O2, ...) nejen brzdí rozvoj kapitálového trhu v ČR, ale také odpuzuje jak zahraniční investiční kapitál, tak i typického retailového investora. Pražská burza je pak před českou veřejností v beznadějné roli obětního beránka, na kterého je jednoduché si ukázat. Pravdou je však to, že pražská burza je jednou z mála v Evropě, která se sama aktivně zasazuje o rozvoj kapitálového trhu, přizpůsobuje burzovní pravidla a aktivně hledá nové emitenty. Díky tomu si český investor může nakoupit do portfolia alespoň to málo kromě ČEZu a Komerční banky, a nevypadá to u nás jako v sousedním Slovensku.

Vybočí Kofola z českého klišé?

Možná bychom se všichni divili, kolik českých firem, i o kterých se nemluví, vyměnilo vstup na burzu za přímého kupce. Posledním veřejně známým případem byl Slovak Telekom. Zde se ale jednalo oproti Kofole o většinový podíl. Přímý kupec také kroužil například kolem Fortuny během IPO. Přímý prodej podílu je v České republice běžnější a v případě Kofoly i pravděpodobně reálnější nežli samotný vstup na burzu.

Bohužel Česká republika nepatří mezi země, kde by největším úspěchem podnikatele bylo uvedení firmy v hlavním burzovním indexu. To může fungovat možná v USA a v některých západoevropských státech. Doufejme tedy, že Kofola vybočí z českého klišé a rozšíří tak brzy index PX.