Referendum za “silnější” Británii? S tímhle se nepočítalo.

Když jsem v noci ze čtvrtka na pátek sledoval živě průběžné výsledky hlasování britského referenda o vystoupení z EU, tak mé prvotní reakce byly, dá se říct, téměř panické. Tak jako jiní jsem daný výsledek nečekal a těžce jsem se s ním vyrovnával. V momentě kdy ze mě ráno postupně vyprchával alkohol a dokázal jsem se zamyslet nad všemi dopady Brexitu, neuvěřitelně se mi ulevilo.

S Brexitem nekončí EU a nezačíná ekonomická krize, tedy pokud se zítra nic nezmění. Dnes, téměř po týdnu, je navíc jasné, že referendum Britů, které mělo změnit Evropskou unii, spíše změní tok dějin Spojeného království. O EU a euro se nebojme. I když nikdy neříkejme: "Nikdy." Zvláště dokud jsou tu lidé jako Nigel Farage.

Jak to bylo doopravdy?

Smutné je, že 99 % médií i politiků výsledky referenda interpretuje chybně. Oficiálně je výsledek referenda prezentován tak, že Británie se rozhodla pro vystoupení z EU. Dle mého názoru je však Británie naopak nerozhodná. To i ukázalo samotné referendum.

Obr: Rozložení voličů dle jejich hlasování v referendu (modrá = zůstat v EU, červená = opustit EU), zdroj: Independent

V EU chce zůstat Skotsko, Severní Irsko i Londýn. Vystoupit chce naopak Anglie a Wales. Hlasování za “silnější Británii” se tak stalo rozbuškou, která nyní zkouší pevnost britské monarchie. “Uklízet” se tak bude spíše na Britských ostrovech než v samotné EU.

Čeho se ještě letos můžeme dočkat?

  1. Pravděpodobně nás bude ještě letos čekat další referendum. Ať už o britské setrvání v EU nebo o samostatnost Skotska. A na to bude citelně reagovat britská libra.

  1. Tamní politická vůle bude nakonec bojovat spíše za silnou sjednocenou Británii v EU než za slabou rozdělenou Británii mimo EU.

  1. Osobně očekávám zásah tamní centrální banky, která by měla intervencí na domácí měně ustálit měnové kurzy a tím uklidnit nejen britské občany, ale také evropské firmy, které mají významný podíl svým příjmů v librách.

  1. Předpokládám, že prioritou při případném odchodu z EU bude vyjednání obchodních dohod, které Británii ponechají výhody účastníka společného evropského trhu, a uchrání tak ekonomické zájmy celé Evropy.

Podtrženo a sečteno

Pokud se z Brexitu nevyklube osamostatnění Skotska, sjednocení Irska a vyhlášení městského státu Londýn, tak nebude mít vliv na ekonomický růst, trh práce a tím pádem ani na finanční trhy. Přesto bych raději doporučil vyhnout se investicím v librách. Jinak není důvod k panice.

Pokud by ale Británie z EU “vystoupila špatnou nohou” a ztratila svoji jednotu, můžeme čekat další výrazný pád libry spojeným s rozpadem jedné z nejdůležitějších světových mocností. Královna Alžběta II. by tak reálně nebyla pouze nejdéle panujícím monarchou, ale také tím posledním. Ostatně Mel Gibson prý údajně chystá scénář na pokračování Statečného srdce. Jak příhodné.

Zatím však nepanikařme, nevyprodávejme zběsile svá akciová portfolia a podílové fondy, nevybírejme hotovost z bank a nekupujme po kilech známky nebo zlato a nebojme se o práci. Země se točí dál a Brexit ji rozhodně z oběžné dráhy nevychýlí. Zatím.

FB